home - nieuws - contact

Opbouw

Opbouw groengrasdak lagen

Op het groengrasdak kunt u verschillende lagen terugvinden:
  • de onderste waterkerende laag zorgt ervoor dat het dak waterdicht is en een waterafvoerende goot heeft van zendsimir verzinkt staal.
  • de tweede (dubbele) waterkerende laag bestaat uit een rubberen dakvlies (vliegvuurbestendig)

In de canalures van het systeem wordt een grondpakket opgebouwd uit samengevoegde meanderende grondlagen welke deel uitmaken van het unieke Groengrasdak-concept.

  • Een substraatlaag verankert de wortels van de begroeiing en bevat voldoende water, voedingsstoffen en zuurstof voor groei van de vegetatie.
  • Een erosiedeel voorkomt erosie van de substraatlaag op het moment dat de vegetatie nog niet volgroeid is.
  • De vegetatielaag kan bestaan uit mossen, vetplanten, kruiden, grassen, struiken… Op het hellende groengrasdak is geen aparte drainagelaag nodig omdat door de helling het water natuurlijk afgevoerd kan worden.

Opbouw groendak materialen

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de aanleg van een groengrasdak dient aan speciale voorwaarden te voldoen. Zo zijn bitumen en PVC niet geschikt. Voor de drainagelaag kiest men liever niet voor polystyreen schuimelementen maar wel vulkanisch gesteente, kleikorrels, kokosvezelmatten of minerale wol. Voor de filterlaag kiest men voor turf of fijnkorrelig zand. Synthetische materialen zijn glasvezels, polyester, nylon, polyethyleen en polyprolyleen. Toegepast worden twee systemen:
  • Tweelaagse systemen: samengesteld uit een substraat en een draineerlaag (bijv. weefsel of geëxpandeerd kleikorrels) , over het algemeen gescheiden door een filtervlies;
  • Drielaagse systemen: deze bevatten ook nog een waterreservoir, al dan niet geïntegreerd in de draineerlaag, waarin de planten in periodes van droogte het nodige vocht kunnen vinden.

Groengrasdaken zijn intensieve groendaken, deze worden vaak ook daktuinen genoemd. De laagdikte is 40 tot 50 cm of meer. Ze zijn vergelijkbaar met gewone tuinen, zowel van uitzicht, gebruik, als van onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden of zelfs struiken. Een dergelijk groendak zorgt voor een grote belasting en vergt een aangepaste, versterkte dakconstructie.

Het gebruik van een substraatlaag met een zekere dikte (als richtwaarde minstens 30 cm) creëert een aanzienlijk overgewicht (minstens 200 kg/m² of > 400 kg/m²). Het is ook daarom dat intensieve groendaken slechts uitzonderlijk bij renovatiewerken mogen worden toegepast en dus eerder moeten worden voorzien in de ontwerpfase van een gebouw zodat er bij de berekening van de fundering en de dragende elementen rekening mee kan worden gehouden;